donderdag 9 oktober 2014

2014-10-06+7 “Flanders Field Tour”



Op 6 en 7 oktober namen 46 leden van KWB Mechelen-aan-de-Maas deel aan de 2-daagse “Flanders Field Tour” in de regio van Ieper in het kader van de 100-jarige herdenking van Wereldoorlog I.  De groep werd tijdens deze 2-daagse fronttoer in de Ieperboog begeleid door een ervaren plaatselijke gids.

De eerste dag bezochten ze onder meer de John McCrae-site, de Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst, het Deutscher Soldaten Friedhof in Langemark en het Britse Tyne Cot Cemetery. Op de verschillende locaties werden door Alfred den Oude mooie gedichten voorgedragen en aangrijpende liedjes gezongen zoals “The Bloody Field of Flanders”. Alfred was 40 jaar geleden de stichtende vader van het folkfestival van Dranouter.

Na een lekker avondmaal in de tijdelijke uitvalsbasis “Best Western Hotel Flanders Lodge” woonde de groep de “Last Post” bij aan de Menenpoort. Namens KWB Mechelen-aan-de-Maas werd een mooie bloemenkrans neergelegd ter ere van de honderdduizenden gesneuvelde soldaten.

De tweede dag startte met een korte wandeling in het centrum van Ieper met bezoek aan de Menenpoort, de Lakenhallen en Belforttoren en de St. Maartenskathedraal. Daarna ging het naar het “in Flanders Fields museum”.
In dit unieke museum worden met de meest moderne audio-visuele middelen de ongekende intensiteit, omvang en wreedheid van de “Grootte Oorlog”getoond.

In de namiddag  was het de beurt aan “Hill 60” (Hill Sixty), een belangrijke locatie tijdens de “mijnenslag van Mesen”, in juni 1917. Hier werden door 30.000 Britse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse soldaten op een diepte van meer dan 25 meter ongeveer 8000 meters tunnels gegraven. In 19 ondergrondse kamers werden voor ongeveer 500.000 kilogram explosieven / mijnen geïnstalleerd en op 7 juni 1917 om 03.10 uur, net voor de dageraad, gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte muren van vuur, rookgordijnen en schokkende grond als bij een aardbeving. Hierbij kwamen tienduizend Duitse soldaten om het leven.

Op “Hill 60” (hill sixty)  maakte de groep kennis met Luc & Trees.
Trees las enkele erg ontroerende gedichten voor, geschreven door haar grootvader tijdens zijn verblijf aan het front in de Groote Oorlog.

Vervolgens ging het naar de restanten van loopgraven aan de “Hooge Crater”
Luc, afkomstig uit Limburg (Kuringen), tracteerde de groep op Hasseltse jenever en zong enkele ambiance-liedjes met muziek van zijn draaiorgeltje “het Kleine Geluc”. Een gezellige afsluiter van een zeer geslaagde 2-daagse toer.

Marcel Merlo

prachtig fotoboek gemaakt door Bart Van Gruisen: http://www.albelli.be/nl/onlinefotoboek-bekijken/0e190584-4898-4597-ab60-3733bc4bdf6d  

De prijs is 41,60 incl. verzendkosten. Formaat 20*15, 50 pagina's, harde kaft.



   KANAALDIJK  Site  John McCrae
                




Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst










Roger D’Udekem D’Acoz, overgrootoom van Koningin Mathilde



broodjeslunch in De Passchendaele Pub te Passendale



broodjeslunch in De Passchendaele Pub te Passendale


















Alfred den Oude speelt een aangrijpend lied in de halfcirkelvormige binnenplaats 
van het Britse Tyne Cot Cemetery. 
In de Memorialmuur staan de namen gebeiteld van 33.783 vermiste Britse soldaten WO I in the Flanders Fields...







Deutscher Soldaten Friedhof Langemark

























































Luc Cuppens en Trees

Hill 60

“Hill 60” (Hill Sixty), een belangrijke locatie tijdens de “mijnenslag van Mesen”, in juni 1917. Hier werden door 30.000 Britse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse soldaten op een diepte van meer dan 25 meter ongeveer 8000 meters tunnels gegraven. In 19 ondergrondse kamers werden voor ongeveer 500.000 kilogram explosieven / mijnen geïnstalleerd en op 7 juni 1917 om 03.10 uur, net voor de dageraad, gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte muren van vuur, rookgordijnen en schokkende grond als bij een aardbeving.
 Hierbij kwamen tienduizend Duitse soldaten om het leven.






Hooge Crater Château en restanten van loopgraven...
Voordat de frontsoldaten in de aanval gingen dronken ze verschillende
glaasjes sterke drank! Dit om de nodige moed te verkrijgen.
Onze gids René liet onze groep ook wat moed krijgen voor we
de loopgrachten ingingen... Greet ging gul met de
fles Hasseltse jenever.