dinsdag 21 april 2015

2015-04-16 tem 19 Normandië

KWB Mechelen-aan-de-Maas maakt mooie 4-daagse reis naar Normandië
Van donderdag 16 april tot en met zondag 19 april

Voor het derde jaar op rij organiseerde KWB Mechelen-aan-de-Maas een 4-daagse reis, deze keer naar het mooie Normandië.
Donderdagmorgen om 06.00 uur verzamelden 48 enthousiaste deelnemers aan de dekanale kerk; vanaf het vertrek zat de  sfeer er al onmiddellijk goed in.
De eerste dag werd de afstand naar Normandië overbrugd met een tussenstop in Amiens, de hoofdstad van de regio Picardië en stad van de schrijver Jules Verne.  Na een bezoek aan de  grootste gotische kathedraal van Frankrijk  ging de reis  verder via een kort bezoek aan de hoofdstad van Haute-Normandie, Rouen.   Op  30 mei 1431 stierf Jeanne d’Arc hier op de brandstapel , na een religieus proces wegens ketterij.
Tegen de avond werd in Caen, de stad van Willem de Veroveraar, het voortreffelijke Mercure-hotel ingenomen, de uitvalsbasis voor de komende dagen
De tweede dag stond  volledig in het teken van “de landing in Normandië”.
Op D-Day, 6 juni 1944, speelde Normandië een hoofdrol vanwege de ,landing van de geallieerde troepen in het kader van de operatie Overlord.
De dag begon met een bezoek  aan Arromanches, waar de geallieerden met betonnen caissons en vlottende kaden een  mobiele haven uitbouwden. In het museum “Arromanches 360” werden op een cirkelvormig scherm on- uitgegeven archiefbeelden bekeken,  getuigen van de verschrikkelijke Slag van Normandië. Voor de groep ouderen van KWB  was dit samen  met een groep  jongere schoolkinderen  een  indrukwekkende en emotionele belevenis.
Vervolgens ging het naar Sainte-Mère- Eglise, waar in de omgeving meer dan 15.000 parachutisten werden gedropt in de ochtend van  6 juni 1944. Dit dorpje is vooral bekend van de Amerikaanse parachutist Steel, die met zijn parachute aan de toren van de kerk bleef hangen.
Op de helling  bij de Fière-brug over het riviertje de Merderet werd vervolgens halt gehouden aan het monument “Iron Mike” , een imposant standbeeld van een vastberaden parachutist.
De serene stilte van de  Amerikaanse begraafplaats van Colleville was ook zeer indrukwekkend; 9.386 witte marmeren kruizen, met inscripties van de   namen van de gesneuvelde jonge soldaten, getuigen hier  aan het strijdgewoel van D-Day.
In Sainte-Marie-du-Mont, aan het strand “La Madeleine” en vandaag vooral bekend onder de codenaam “Utah Beach”, kon iedereen ter afsluiting van deze “landingsdag”  zich  nog eens goed laten uitwaaien.
Voor het avondeten  volgde dan een gegidste wandeling in de aangename universiteitsstad Caen.
De derde dag begon met  een bezoek aan het middeleeuwse koperstadje Villedieu-les-poêles, waar koperslagers gedurende eeuwen allerlei soorten koperen kookpotten hebben vervaardigd. Een bezoek aan het plaatselijke museum en een korte film over deze artisanale ambacht was erg boeiend en leerrijk. Tijdens de uiteenzetting van de plaatselijke gids was de goede kennis van het Frans van de deelnemers zeer opvallend. Zelfs alle technische details werden goed begrepen, vooral na de vertaling door  gids Alexis Ramakers en zijn steeds energiek aanwezige partner  “Claudine”. De voertaal in de bus werd dan ook hoe langer hoe meer het Frans, weliswaar met enige maaskantse accenten….
In de namiddag volgde dan het bezoek aan de  Mont Saint-Michel, voor velen toch wel letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze mooie reis. Al van ver over de geelkleurige velden kon dit kleine rotsachtige schiereilandje, gelegen nabij Avranches, bewonderd worden. De abdij van Mont Saint-Michel werd gesticht rond 700. In 966 kwamen de Normandiërs,  nazaten van de Noormannen op het rotseiland. De abdij werd vooral verder uitgebouwd tussen de 11de en de 16de eeuw.
La Merveille du Mont- Saint-Michel, een gotisch monasterium, onderdeel van de abdij,  werd gebouwd tussen 1211 en 1228. Het gebouw kreeg niet ten onrechte de bijnaam “La Merveille” of “Het Wonder”.
Na de vele betreden  trappen werden de meest moedige wandelaars boven aan deze “Merveille” verwelkomd met een bemoedigend applaus van de andere reisgenoten.
De laatste reisdag begon met een bezoek  aan het bedevaartsoord Lisieux  met zijn enorme basiliek, gebouwd ter ere van de heilige Theresia. De kerk is gebouwd in neoromaanse-Byzantijnse stijl, geïnspireerd op de Sacré-Coeur in Parijs.
Over de Pont de Normandie , de langste en hoogste tuikabelbrug van Europa,  ging de reis verder naar het  kuststadje Entrétat met zijn wondermooie Falaisekust. De krijtrotsen werden in de loop der eeuwen  door de zee heel mooi gebeeldhouwd.
Van hieruit werd de terugweg van deze zeer mooie  afwisselende reis aangevat. Vooral de opperbeste verstandhouding, gezelligheid, warme vriendschap en  grote onderlinge zorgzaamheid maakten deze vierdaagse reis tot een onvergetelijke topper.
Met veel dank aan de gidsen Alexis & Claudine voor de perfecte  begeleiding en aan onze voorzitter Georges Houben en zijn echtgenote/secretaris Nicole Maes voor de intensieve organisatorische inspanningen.

Er wordt al uitgekeken naar volgende meerdaagse reis, die wellicht zal doorgaan in september/oktober 2016,  “es ‘t god beleef”.

Marcel Merlo