dinsdag 5 juni 2018

2018-06- 1en2 Pelgrimstweedaagse Gerhagen - Scherpenheuvel



Pelgrimstweedaagse van Gerhagen naar Scherpenheuvel & terug onder de metafoor

“Maria van de Weg”,

geïnspireerd door het voortdurend op weg gaan van Maria, zoals beschreven in het Evangelie

(vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni 2018 - georganiseerd door de Federatie van Parochies Maasmechelen-Zuid i.s.m. KWB Mechelen-aan-de-Maas)

Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni mei werd voor de achtste keer een tweedaagse pelgrimstocht georganiseerd door de Federatie van Parochies Maasmechelen-Zuid in samenwerking met KWB Mechelen-aan-de-Maas. Aan deze tocht namen 30 “pelgrims” deel, veel ouwe getrouwen, maar ook weer enkele nieuwe gezichten.

Dit jaar stond de pelgrimstocht in het teken van de metafoor “Maria van de Weg”.
Mensen hebben Maria vele namen gegeven. Pelgrims noemen haar “Virgen del Camino” (de Maagd van de Weg) of “La Santa Peregrina” (de Heilige Pelgrim). In het Nederlands dus “Maria van de Weg”.

De twee bollen aan de traditionele pelgrimsstaf verwijzen naast de apostel Jacobus naar 
Maria als steun en tochtgenoot.

Na de pelgrimszegen werd de tocht vrijdag aangevat op de parking van het natuurgebied Gerhagen en liep via Molenstede en Zichem naar Scherpenheuvel.
Voor de eerste keer werd de pelgrimstocht aangevat in de regen en de eerste dag ook afgesloten in de regen. Bij momenten viel het water letterlijk met bakken uit de lucht waardoor idyllische wandelpaden werden herschapen in kolkende beekjes.
Dit weerhield sommige moedige wandelaars  er niet van om onvervaard door “hogeschoen-hoge” “waterwegen” te stappen.

De tocht werd afgewisseld met bezinnings- en stiltemomenten omtrent de thema’s:de weg van de attentie, de weg van het loslaten en de weg van het leerling worden.

Deze thema’s werden telkens gekoppeld aan eigentijdse getuigenissen en stiltemomenten.

Bij aankomst in Scherpenheuvel kon de groep zich installeren in “de Pelgrim”. Tijd om droge kleren aan te trekken en zich te verfrissen.
Na een lekker avondmaal in restaurant “de Ram” werd de eerste pelgrimsdag afgesloten met een eucharistieviering in de prachtige basiliek van Scherpenheuvel en  een
gezellig samenzijn in “de Pelgrim”. Ondanks de overvloedige regenval tijdens de eerste stapdag, was het blijkbaar toch nog nodig om sommige dorstige pelgrims “verder te laven”.

De volgende dag, na het ochtendgebed in de huiskapel van “de Pelgrim” en een stevig lekker ontbijt, werd de tweede stapdag aangevat onder een gunstiger weergesternte. 
Het zou de ganse dag droog blijven.
  
In de prachtig gerenoveerde “paardenstallen” van de Abdij van Averbode werd de innerlijke mens versterkt met soep en lekkere  belegde broodjes, die ieder  ’s morgen voor het vertrek voor zichzelf had klaar gemaakt.

De “opstapjes” van de tweede dag stonden in het teken van: de weg van trouwe nabijheid tot onder het kruis, de weg van het volhardend doorgaan en de weg van de Verbondenheid.

De achtste pelgrimstocht, wellicht de natste tot nu toe, eindigde rond 14.30 uur aan het gezellige terras in de buurt van het Bosmuseum van het natuurgebied van Gerhagen.

Na een “royale” traktatie, op kosten van KWB, als gezellige afsluiter, keerden de pelgrims “droog en tevreden” terug naar huis met Maria als steun voor de verdere “tocht van het leven”.

Met speciale dank aan Deken Luc Herbots, voor de voorbereiding, spirituele invulling en leiding van deze mooie  en perfect georganiseerde pelgrimstocht, aan alle andere deelnemers voor hun mooie getuigenissen, aan Jeanke Wevers voor zijn steeds bereidwillige inzet tijdens deze tweedaagse en voor Nico Warson en Lies Bijnens voor de altijd aanwezige logistieke
en morele ondersteuning onderweg.

Marcel Merlo


foto's Georges