zondag 30 september 2018

2018-09-30 KWB Mechelen a/d Maas bezoekt de brug van Vroenhoven






Geen “brug te ver”, want het is eigenlijk dichtbij; zo’n 20 minuutjes met de auto.

Zondagochtend 30 september trok een groep van 18 goedgemutste KWB-ers (de slaapmuts al afgedaan) naar het “brug-museum”. Eigenlijk geen museum maar een belevingscentrum, waar een BRUG wordt geslagen tussen 2 onderwerpen die samenkomen op deze locatie:  enerzijds de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 in de omgeving van Vroenhoven (met o.a. de verovering van de bruggen over het Albertkanaal en van het Fort Eben-Emael (waar we al eerder met de KWB geweest zijn)), en anderzijds de geschiedenis van het Albertkanaal en betekenis ervan voor de binnenvaart.

En dat samengebracht in een zeer bijzondere architectuur onder de brug en in de oude bunker die ernaast staat. Met daarbij (en zeker bij zo’n prachtig weer als op deze ZONdagochtend) een panoramisch uitzicht over het Albertkanaal vanaf het terras van bijbehorende brasserie “Onder de Brug”.

Een vriendelijke gids-mevrouw leidde ons 2 uurtjes rond, 1 uur over de oorlog en 1 uur over de scheepvaart, waarna onze voorzitter en penningmeester “over de brug kwamen” met koffie&vlaai en nog een extra rondje.

Een aangename leerrijke zondagvoormiddag op een plek waar voor België de Tweede Wereldoorlog begon en die tegelijkertijd ook deel uitmaakt van een scheepvaartnetwerk met een grote waarde voor economie en milieu.

Kortom: alweer een geslaagde KWB-activiteit.
Bart

dank je wel Bart voor de mooie foto's en het verslag