zaterdag 21 november 2015

2015-11-20 KWB Mechelen a/d Maas bierproefavond


Zo’n 50 (!) deelnemers waren aanwezig, vrijdagavond 20 nov. j.l. . 

Onder hen heel wat ervaren “proevers” J.  En toch konden ze nog heel wat leren van brouwer René Peeters uit Peer (brouwerijpeeters.weebly.com). 

5 zelfgebrouwde biersoorten gingen rond: een Saison, een donker Abdijbier, een Porter (een van oorsprong London’s donker bier uit de 18de eeuw), een IPA (India Pale Ale, bier met extra hop (bitterheid) en een stevige portie alcohol) en een Tripel.

Al “walsend” in het glas werd het vocht telkens  aandachtig beoordeeld op uitzicht, aroma/geur, en daarna op smaak. Anders dan bij een wijndegustatie hoef je niets uit te spuwen. Dat is het leuke van  bierproeven. Tussendoor je smaakpupillen even neutraliseren met een stukje zelfgebakken (bier)brood en een slokje water.
Met uitgebreide tekst en uitleg door René. 
Wist je dat vrouwelijke hop zorgt voor het schuim (op de mond) ? En dat Tripel ook gagel kan bevatten. Een aromatisch kruid met een heilzame werking (bv. tegen tandpijn). 
Gagel zou ook in het toverdrankje van Asterix & Obelix zitten, en….. het is een afrodisiacum (lustopwekkend/potentie-verhogend !). 
Drankenhandelaars in Maasmechelen en omgeving: sla maar alvast een voorraad Tripel in.

tekst:  Bart Van Gruisen
foto's: Georges